04-08-09

Dag 5: Markina-Xemein - Gernika

Vandaag was de route iets minder zwaar en werd er 25km afgelegd. De albergue in Gernika werd al vroeg in de namiddag bereikt, maar die ging slechts om 16u open. Dankzij een telefoontje naar de hospitalero, kregen de pelgrims de code om binnen te kunnen. Zo konden ze hun materiaal al in de grote zaal zetten en een verfrissende douche nemen. Dat deed deugd want de temperatuur bedroeg vandaag 32°C. Om 16u kwam de hospitalero en kregen ze een kamer toegewezen. Michel kan niet klagen, want hij ligt vandaag als enige man met drie vrouwen op de kamer. (De arme webmaster moet het met drie minder stellen...)

Misschien doet de naam 'Guernica' een belletje rinkelen bij sommigen onder u. Goed, we halen er de krant bij van 27 april 1937:                                        Guernica, de oudste stad in de Baskische provincies en het centrum van hun culturele tradities, werd in een luchtaanval gistermiddag door de rebellen bijna volledig verwoest. Het bombardement van de onverdedigde stad ver achter de frontlinie duurde exact drie kwartier. Gedurende die tijd en zonder onderbreking wierp een groep van duitse vliegtuigen –Junker en Heinkel bommenwerpers en Heinkel gevechtsvliegtuigen– bommen van 500 kilogram op de stad. Tegelijkertijd vuurden laagvliegende gevechts-vliegtuigen met machinegeweren op de inwoners die toevlucht hadden gezocht in de velden. Heel Guernica stond in korte tijd volledig in brand.                                             

Het ging om een bombardement van de fascisten onder leiding van Franco in een poging om de weerstand van de republikeinen te breken, waarbij de stad grotendeels vernietigd werd. Picasso haalde er zijn inspiratie voor een enorm schilderij (3,49 m hoog en 7,76 m breed) dat één van zijn meest indrukwekkende en controversiële werken werd.

guernica2  Guernica van Pablo Picasso (1937)

De stad is daarnaast ook bekend voor zijn "Arbol de Gernika", een eik die symbool staat voor de traditionele vrijheden van het baskische volk.  

Vandaag zitten ze nog zo'n 50km (2 dagtochten) van Bilbao, waar ze waarschijnlijk hun eerste rustdag zullen houden. Voor morgen zit er nog geen rust in, want dan wordt het een rush naar de gîte, die slechts plaats zou hebben voor een 30-tal personen. We zijn benieuwd of ze morgen op tijd in de gîte geraken of ze op zoek moeten gaan naar een andere (en duurdere) slaapplaats in het hotel. Wordt vervolgd...

21:05 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.