01-08-08

Foto's aankomst Fisterra en nabeschouwing

SSA52430

Triomf bij Angèle, Greet en Michel bij het bereiken van het absolute einde van de Camino: de vuurtoren op het meest westelijke punt van Fisterra of Finistère.

SSA52441
'Hoera, we zijn er geraakt' of 'Gedaan met ons avontuur' ...

SSA52455
De symbolische verbranding van pelgrimskledij: een short, een sok en een zakdoek!  

SSA52457

Overpeinzingen van zovele herinneringen van de voorbije maanden...

SSA52462

De laatste Camino-klim...

SSA52468

De reeds lang aangekondigde Duvel-ovatie aan de pelgrims door de echtgenoten (en we hebben er echt van genoten!)

SSA52469

Nadat de rugzak voor de laatste keer werd neergezet, ging er heel veel door onze hoofden heen: ieder van ons zal dat op een ander manier ervaren hebben!

De pelgrims hebben een ongelooflijke tocht gemaakt, waarbij ze indrukwekkend mooie dingen hebben gezien, ook al zijn ze zichzelf af en toe tegen gekomen. Ze hebben zoveel schitterende mensen van allerlei landen en continenten ontmoet, waardoor het geloof in vriendschap, goedheid en hulpvaardigheid is verstevigd! En dat is iets wat niemand hen ooit nog kan afpakken!

Dan had je nog de onvergetelijke aankomst in Santiago, al moet worden gezegd dat de pelgrims daar zelf voor de sfeer moeten zorgen: in de kathedraal, zelfs in de pelgrimsmissen, wordt enkel Spaans gesproken... Geen woordje of geen voorgelezen tekstje in een andere taal voor de pelgrims. En het zijn juist die pelgrims, die Santiago toch doen leven! Een geluk dat de sfeer onder de pelgrims zo goed is: door dat groepsgevoel en alle blije gezichten rondom wordt de aankomst in Santiago toch de moeite waard! En het vuurwerk ter ere van de feesten van Sint-Jacob was spectaculair en onvergetelijk!   

En Angèle, Greet en Michel hebben ook nog de herinneringen aan de extra drie dagen naar Finisterre, de tegenslag van vierde man Jorgen (die gelukkig maar, 2 dagen en 2 baxters later als herboren door Santiago wandelde) en het bereiken van dat laatste doel aan de onmetelijke oceaan, waardoor je je als mens weer heel kleintjes voelt, de drink op het succes, eerst in Finisterre daarna terug in Santiago. Er waren ook de emoties bij het afscheid nemen... eerst van Angèle en Renè (wat zeer snel moest gebeuren door de hevige regen), daarna van Michel en Nicole en het Zwitsers koppel (aan het busstation om 7 uur 's morgens in Santiago) en later van Bernard en Jorgen aan de auto bij ons vertrek...

Greet en ik zijn na 3 nachten Porto (om een beetje af te kicken...) en 2 dagen autorijden terug in Berchem aangekomen. Hoelang het zal duren voor we terug mee zullen draaien in het molentje van het voor ons 'normale' leven is een vraag...

Ik hoor ook al bedenkingen over 'die andere route', die ook zo mooi blijkt te zijn... Ik ben dus wel zeker dat de blog hier stopt, maar over eventuele pelgrimstochten in de toekomst durf ik me niet uitspreken...

Is het dan toch waar dat pelgrims onderweg die microbe in het bloed krijgen: eens pelgrim, altijd pelgrim? 

Nogmaals bedankt voor jullie steun en interesse en tot ziens...         

21:26 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Dag Gret en Bob , is dit telepathie ? Dat ik juist nu toch even ga kijken op de blog of er nieuws is?

Ik ben blij dat alles zo goed is gelopen en dat en dat vooral / Greet en Angèle een schitterende tocht hebben gehad, waar ze van genoten hebben ! De rijkdom die ze in deze dagen vergaard hebben is onbetaalbaar.

Aan de 2 pelgrims herhaal ik : ik hoop jullie te horen te zien ...

Liefs Chris

Gepost door: chris | 01-08-08

Proficiat ! Een hele krachttoer.

Gepost door: fonne crick (oud-onderwijzer Sint-Stanislas) | 03-08-08

Dag Greet en Angèle,
ik heb jullie tocht zo'n beetje meegevolgd langsheen deze blog en via de kleurrijke verhalen van Bob. Alvast een dikke proficiat voor die fantastische prestatie ! En nu nog de dodentocht om af te kicken ?
Bob, je zal wel héél tevreden zijn nu het vrouwke terug thuis is. Tot binnenkort en profiteer er nog efkens van. Groetjes,
Hans

Gepost door: Hans (collega van Bob) | 04-08-08

De commentaren zijn gesloten.