08-07-08

Dag 99: Léon - Hospital de Orbigo

De tandem Greet - Michel verbluft ons alweer. Na de melding van een gemiddelde van 5,6 km per uur van enkele dagen geleden, leveren ze alweer een speciale prestatie: 36 km gedaan vandaag!

Omdat ze hun voorziene afstand van een twintigtal kilometer om 11u00 al hadden afgemaald, besloten ze om nog wat verder te trekken. De keuze ging tussen een korte, maar drukke weg en een langere, maar mooie weg. Het werd uiteraard weer de lange weg, maar even goed was om 14u15 de propere en mooie albergue van de parochie al bereikt... Nog 290 km te gaan! 

De naam van het stadje klinkt mooi, maar is simpel tot stand gekomen: het stadje ligt aan de stroom Orbigo én er was een herberg, dus Hospital de Orbigo werd op de kaart gezet. Er is ook een mooie Romaanse brug, de Paso Honroso (eervolle overtocht), en dat is er een mét een verhaal dat we jullie uiteraard niet willen onthouden: uit liefde voor een schone jonkvrouw had een ridder uit Léon, meer bepaald meneer Suero de Quinoñes, zich ertoe verbonden om elke ridder die over de brug kwam, (letterlijk, jawel) uit te dagen voor een steekspel. Hij wou 300 maal de lans breken (letterlijk, jawel) van zijn tegenstrever. Wie niet wou vechten, moest door het water waden, wat hem wel de reputatie van lafaard opleverde...  Onze toffe ridder is aan 166 kapotte lansen geraakt en werd toen zelf gewond. Hij is toen op bedevaart vertrokken en is 24 jaar later gestorven. Het blauwe lint dat hij van zijn geliefde had meegekregen, hangt nu rond de nek van een heiligenbeeld in een kapel in het stadje. 

Van Angèle kregen we maar een kort berichtje. Ze heeft 27 km gestapt, maar is eigenlijk maar 23 km opgeschoten. De reden hiervoor is dat ze 1 uur verloren is gelopen in de bergen en daardoor een omweg van 4 km heeft gedaan. Ze zit nu in San Martin de Laspra.

Morgen hoop ik dat elke bloglezer zal klinken op het succes, want dan zijn onze dames voor de honderdste dag op pad! Voor Greet wordt het een peulschilletje van 16 km want dan komt ze aan in Astorga, een stadje met een kathedraal en met huizen van Gaudi, kortom alweer ruimschoots een bezoek waard, als je de boekjes mag geloven. Zo krijgt Angèle de kans om wat afstand goed te maken, want ik hoop nog altijd dat ze ongeveer samen in Santiago mogen aankomen. Ik zal in elk geval rond die tijd, bij leven en welzijn, een enthousiaste reporter ter plaatse zijn (maar wél eentje met een bonzend hartje, toch wel een fotoapparaat in de buurt en een internetcafé in het achterhoofd...)   

Hospital
De Paso Honoroso, oftewel de brug over de Orbigo

23:21 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

100 Greet en Angèle,

ik drink er morgen enen op jullie gezondheid en op het stapplezier van 2 moedige pelgrims ! Geef ze een Fransiscaner ( = een lekker patersbier dat ik toch een paar maal op de camino kunnen drinken heb . Ik heb het later nog in Barcelona en polen ook tegengekomen en gecontroleerd of het daar even lekker was. Met een volume van 33 cl kan je ook wat dorst lessen ) SALUUT ( de spaanse santé ) en BUEN CAMINO

Chris

Gepost door: chris | 08-07-08

Morgen 100 dagen ! 100 dagen onderweg ! dikke proficiat ! En nu de eindmeet zo dichtbij komt kijken we uit naar die laatste kilometers. Hopelijk bereiken ze samen Compostella , dat zou een perfecte afsluiter zijn. En hopelijk vindt de verslaggever een internetcafé want we willen de aankomst en eindavonturen voor geen geld missen ! Nog even Greet !

Gepost door: marleen rondeaux(onderwijzeres Stanislas!) | 09-07-08

De commentaren zijn gesloten.