24-06-08

Dag 85: Logroño - Najera

OOK GREET EN C° OVER DE 2000 KM!

Gisterenavond hebben ze (buiten een goede Leffe) ook regen en onweer gehad in Logroño. Vandaag hebben ze 28 km kunnen stappen in mooi droog weer... Door het feit dat ze alweer om 6u00 'en route' waren, kwamen ze rond de middag aan op hun bestemming: Najera. En daar was het feest!

Langs de oever van de Ebro zaten vele mensen met een grill vlees en patatas te bereiden. Onze pelgrims vonden dat heerlijk ruiken en gingen vragen of dat eten klaargemaakt werd om te verkopen. Er werd hen uitgelegd dat op het feest van San Juan altijd samen wordt gegeten met familie en vrienden en dat het niet de bedoeling was om dat eten te verkopen. Toen ze daarop groetten en wilden weggaan werden ze teruggeroepen! Het eetmaal was bijna afgelopen en er was toch eten over, dus mochten ze mee aanschuiven! Ze kregen brood, spek, tortillas en patatas voorgeschoteld en daarbij nog een glas rode wijn. Iets later gingen de Spaanse gastheren naar de fiesta en bleven onze pelgrims achter met een hoop eten. Zelfs na herhaaldelijk aandringen, mochten ze geen cent betalen... En zo konden ze andere pelgrims die ze kenden van de vorige dagen en die daar passeerden op hun beurt trakteren op een overheerlijke warme maaltijd. Daarna zijn ze naar de gîte getrokken, waar ze als eersten binnen konden en ook als eersten een verkwikkende douche konden nemen.

Angèle blijft ook veel kilometers vreten: alweer 29 km vandaag, waarvan 15 écht door het slijk... Ze vertelt dat ze door Gernika is gelopen met slijk tot aan haar knieën en dat het geen zicht was! Al denk ik dat ze daar al wel één en ander gewoon zijn! De volgende 14 km waren dan weer langs een zeer drukke baan: kortom, niet echt een mooie stapdag voor Angèle... In elk geval schiet ze goed op: ze is Andra Mari reeds voorbij. Intussen heeft ze een Zwitserse pelgrim ontmoet die ze nog kende van vóór Le Puy en zoiets doet altijd plezier.

Dus toch weer een hoop aangename en positieve punten om vanavond samen nog eens te overpeinzen als we straks in ons bedje liggen: Greet onder een Spaans dak, Angèle en René onder hun eigen dakske van de mobilhome maar ook onder de Spaanse hemel en wij onder ons vertrouwde dak in ons thuisland. Heel ver vaneen en eigenlijk toch dichtbij!

21:58 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Meer dan 2000 km ! Oprechte gelukwensen aan Greet en Angèle !
Het gaat immers om veel meer dan de-op zich-al imposante 2000 km stappen. Het zijn ook de omstandigheden: warm of koud, regen of grote droogte, klimmen of dalen en dat alles met een loodzware rugzak die ze al die tijd dienen mee te torsen. We wensen hen een voorspoedig vervolg van hun pelgrimstocht toe !
Veel dank ook aan onze blogmaster die vol toewijding dagdagelijks zorgt voor actueel nieuws van het wandelfront en mij nostalgische mijmeringen bezorgt van de vele plaatsen die hij in het verslag opneemt en die ik ooit met de fiets naar Santiago aandeed. Waar is de tijd van de bezoeken aan Navarenx,St.Jean-Pied-de Port, Roncevalles, Pamplona, Estrella en Logrono?
Ik besef wel dat mijn tocht klein bier was vergeleken met de heroische odyssee van onze twee
stapsters !
Wij wensen hen een onvergetelijke "finale" in Compostella toe !

Gepost door: Wim Van Bosstraeten | 25-06-08

De commentaren zijn gesloten.