23-06-08

Dag 84: Torres del Rio - Logroño

ANGELE ZIT ALS EERSTE AAN DE KAAP VAN 2000KM.

Vandaag beginnen we met het nieuws van Angèle: zij zit als eerste van onze twee lievelingspelgrims aan de 2.000 kilometer. Maar het moet gezegd worden dat ze het niet gratis heeft gekregen! Tot 10u00 vanmorgen zat ze in de mist. Ik ken nog mensen die dat voor hebben, maar dat heeft iets met het alcoholgebruik van de vorige avond te maken. Maar niets van dat bij Angèle: in de kuststreek waar zij zit, is die mist redelijk normaal...

Ze heeft vandaag een zware etappe van 26 km door een onherbergzame streek afgelegd. Tot 12u00 vanmiddag heeft ze geen mens gezien (en dit heeft dan weer NIETS met die mist te maken...) en zo is ze in Markina-Xemein aangekomen zonder daarbij ook maar iemand te ontmoeten!

Na het eten en de middagrust is ze nog 2 uur doorgestapt en zo tot aan het klooster van Cenarruza Ziortzia aangekomen. Op de meeste kaarten is dit plaatsje alweer niet terug te vinden, maar enig opzoekwerk op internet leert ons dat dit klooster het enige in Renaissance-stijl is in gans Biscaje... Alstublieft! Helemaal alleen gevonden! Het zal onze Angèle worst wezen: ze is aan 2.000 km en dat is alweer een prestatie om u tegen te zeggen.

Greet is met haar 2 Franse mannen in Logroño aangekomen (lees: Logronjo: dat horizontaal S-je boven de 'n', maar dat kennen jullie wel en anders weten jullie het nu...) Ze hebben 21 km  moeten afleggen en zijn via Viana gekomen, een ander schoon stadje.  Ze waren al om 06u00 vanmorgen vertrokken, want mist zien ze daar niet...  Net voor Logroño stond een oud vrouwtje in haar deur en alle pelgrims werden bij haar uitgenodigd. Ze kregen een stempel van haar in hun boekje, mochten wat uitrusten en kregen een tas koffie met toast en confituur en vijgen! Daarna ging het over de brug over de Ebro en Logroño binnen. Om halfelf waren ze op hun bestemming en de gîte ging pas open om halftwee. Ze hadden dus ruimschoots de tijd gehad om de stad te bezoeken en een optieker te zoeken voor Michel: die was namelijk op zijn bril gaan zitten. (Er is ons niet gemeld of dat vóór of na dat Beierse Weissbier gebeurd is...) Gelukkig heeft de man terug een leesbrilletje met de juiste correctie kunnen kopen. 

Greet is bij 32°C in elk geval op temperatuur gekomen, want nu heeft ze ook een gedeelte van haar slaapzak bye-bye gezegd wegens te zwaar en te warm. Die slaapzak is nu per post op weg naar Berchem en heeft plaats gemaakt voor proviand. Want het grote verschil met de gîtes in Frankrijk is dat hier in de refugios (Spaanse slaapplaatsen voor pelgrims) geen ontbijt wordt geserveerd.  Ook moet je, door de warmte, meer drank en fruit meenemen en dat neemt extra ruimte in beslag en maakt je rugzak zwaarder. Morgen gaat Greet bij leven en welzijn ook over de kaap van de 2.000 km.

Onze pelgrims doen het dus allebei uitstekend! Greet zal nog 2 rustdagen nemen in Burgos en in Leon, van Angèle weet ik het nog niet: het wordt misschien een foto finish in Santiago, wie weet? Het zou wel plezierig zijn: samen vertrekken en samen aankomen! Maar dat zien we nog wel: er zijn nog een slordige 600 km te doen!        

Logrono
De kathedraal van Logroño

20:59 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

proficiat Ahgèle met de 2000 km! Ik hoop dat je er enen op gedronken hebt.
Voor Greet zal het allicht morgen zijn . Santé !

Groetjes Chris en Buen Camino !

Gepost door: chris | 24-06-08

Cenarruza Ziorta Heb op internet gezocht maar niets gevonden i.v.m. Cenarruza Ziorta (is de schrijfwijze wel correct van deze naam?). Heeft Angèle in dat klooster ook kunnen overnachten? Beschikt ze over een lijst van goedkope overnachtingsplaatsen op de Camino del Norte en zo ja, waar kan deze worden gevonden/gekocht?

Succes toegewenst aan Angèle en Greet vanwege een verslaafde Caminoganger ... (dit jaar 7e keer op even zovele jaren via Camino Frances)

Jos

Gepost door: Jos De Meersman | 25-06-08

Hallo Jos,

het is inderdaad een vergissing: het klooster heet wel degelijk "Cenarruza Ziortzia", en dus niet "Ziorta", zoals eerder foutief op de blog vermeld stond. Dat is bij deze rechtgezet.
Helaas kunnen we geen verdere info over de noordelijke route geven, aangezien de berichten van Angèle slechts mondjesmaat binnenkomen en zij steeds in de mobilhome van haar echtgenoot kan overnachten. Bedankt voor je interesse!

Gepost door: Webmaster | 26-06-08

De commentaren zijn gesloten.