21-06-08

Dag 82: Puente la Reina - Estella

Om de hitte voor te zijn, vertrokken Greet en haar medepelgrims vandaag weer om 6u30. Aan de brug waar ze gisteren en ook vandaag weer  overmoesten om de stad te verlaten, is de legende van de Txori verbonden. Vroeger zou er op deze brug een beeltenis van de Maagd Maria gestaan hebben. Volgens de overlevering zou het Mariabeeld dagelijks bezoek gekregen hebben van een klein vogeltje (Txori is Baskisch voor 'vogel'), dat water uit de rivier in zijn bekje nam om de gezichten van Maria & Jezus te wassen en met zijn vleugeltjes de spinnenwebben wegsloeg. De beeltenis staat ondertussen in de kerk van het stadje, maar de legende leeft nog steeds voort in de naam Virgen del Txori, die de bewoners er aan geven.  

Ze staken dus de brug over en ook vandaag werd het weer een prachtige etappe. Ook het weer zat min of meer mee. Even was het wel wat onweerachtig, maar na een beetje regen klaarde de hemel weer helemaal op. Onderweg kwamen ze voorbij het middeleeuwse stadje Cirauqui waar ook weer een prachtige kerk te zien was. 'Te zien' is veel gezegd, want omdat de deuren gesloten waren, moesten onze pelgrims het met de buitenkant stellen. Het portaal was echter ook indrukwekkend door de Arabische invloeden die in de versieringen verwerkt zijn.

Na 23 km arriveerden ze uiteindelijk in Estella, een redelijk grote stad. Op hun route kwamen ze een koppel Zwitsers tegen dat nooit een huwelijksreis hadden kunnen doen, maar nu de gemiste kans toch nog wilden goedmaken en op de datum van hun 35ste huwelijksverjaardag naar Santiago vertrokken waren... Misschien een ideetje voor eventuele bloglezers om hun wederhelft te verrassen?

Ook onze Angèle blijft vlot verderstappen! Aan een hoog tempo bereikte ze vandaag 'na een paar stevige kuitenbijters' het stadje Getaria. Om daar te geraken moest ze 28 km afleggen, wat bij zo'n hitte en zo'n niveauverschillen zeker weer een hele prestatie is. Zelf beweert ze dat ze het aan haar energiebrood te danken heeft, maar wij weten wel beter!  

Toen Angèle gisteren bij een huis ging aankloppen om water te vragen, bleek ze bij een commune terechtgekomen te zijn. Vijftien mensen leefden er samen in en met de natuur en hadden zelfs een eigen bakkerij. De mensen waren echter enorm vriendelijk en Angèle mocht zelfs van hun overheerlijke brood proeven. Of het hier om hetzelfde 'energiebrood' gaat dat hierboven vermeld werd, viel uit de sms niet op te maken...

cirauqui_portaal
Het Arabische portaal van het kerkje in Cirauqui

20:05 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

bijna 2000 km Angel , Greet en de rest, wat een prestatie. Elke dag volg ik jullie weg via het blog, het einde komt in't zicht. Wij wensen jullie al het beste voor de nog resterende dagen en hou de moed erin.Angel steek voor ons maar een kaarsje aan als ge daar bent, we rekenen het wel af bij je thuiskomst. Nog veel succes en wij volgen U dagelijks
Georgette en Sus

Gepost door: georgette en sus | 22-06-08

De commentaren zijn gesloten.