20-06-08

Dag 81: Cizur Menor - Puente la Reina

23 km onder een stralende zon, met aankomst in Puente la Reina! Vanmorgen zijn ze om 05u45 opgestaan om de hitte vóór te zijn. Het was een mooie route, waarbij ze nog 2 km zijn afgeweken van de voorgeschreven weg om het kerkje van Sancta Maria d'Eunate (midden in de mooie natuur) te gaan bekijken. Mij zegt die naam niks, maar er schijnen daar bussen met toeristen naar toe te komen. "De Kerk van de Honderd Deuren" is gewijd aan de Maagd Maria. Tot nu toe is de herkomst van dit kerkje met de achthoekige bogengalerij onduidelijk. Het zou zowel een kerkhofkapel kunnen zijn, als een hospitaal van de orde der Johannieten of een kerk van de Tempeliers.

De gîte waarin ze verblijven, ligt zo een 350 meter van het centrum van Puente la Reina. Om het centrum te bereiken moeten ze via een prachtige stenen brug uit de 11de eeuw de rivier de Arga oversteken. Aan deze Romaanse brug heeft het stadje dan ook haar naam te danken (puente = brug). De beide routes van Valcarlos en Somport van de Jacobsweg verenigen zich bij Puente la Reina. De route d'Arles is er dus bijgekomen, waardoor vanaf nu ook Grieken en  Italianen hun pad zullen kruisen!

Vanavond zijn ze iets gaan drinken op kosten van Michel (bij een temperatuur van 37°C om 19u00 !) omdat die jarig is. 

Voor Angèle gaat ook alles voor de wind: die is vandaag na 24 km stappen aangekomen in San Sebastian. Ze heeft de beklimming én de afdaling van de Monte Jaizibel tot een goed einde gebracht. Daarmee was het voor haar echter nog niet afgebonjourd vandaag... Er zat nog een spectaculaire afdaling in naar de Pasaia Donibane! Dat er nog mensen zijn die goedkoop werken, wordt bewezen door de prijs die Angèle moest betalen aan de veerman: 60 eurocent! Nu snap ik dus helemaal niet meer waarom dat deuntje uit 'Who pays the ferryman?' zo lustig en opgewekt kan klinken! 0,6 euro en dan nog vragen wie dat gaat betalen ... Maar we wijken af: Angèle is met het bootje veilig en wel aan de andere kant geraakt en dus zit ze nu in San Sebastian. Berichtjes tussen Greet en Angèle zijn de laatste 2 dagen niet gelukt, door de GSM-kaartperikelen van Greet. Maar vanaf nu zou ook dat terug moeten lukken...  

santa maria d'eunate_edited
Kerkje van Sancta Maria d'Eunate oftewel de "Kerk van de Honderd Deuren"

puenta la reina - brug
De Romaanse brug uit de 11de eeuw in Puente la Reina

21:08 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.