15-06-08

Dag 76: Ostabat - Saint-Jean-Pied-de-Port

Vandaag legde ons duo hun laatste gezamelijke staptocht van 20 km af en bereikten ze het volgende hoogtepunt op hun tocht: Saint-Jean-Pied-de-Port. Historisch gezien is het stadje al sinds de Middeleeuwen van groot belang, omdat het vlakbij de Roncevauxpas ligt. 'Pied-de-Port' betekent dan ook letterlijk: 'aan de voet van de bergpas'. Alle pelgrimroutes uit Vézelay, Parijs en Le Puy-en-Velay komen hier samen en van oudsher is dit dan ook het laatste rustpunt voor de steile doortocht door de Pyreneëen naar Spanje.

Het gezelschap (want ook de mannelijke kompanen van de voorbije dagen waren er weer bij) trok de stad binnen via de Porte Saint-Jacques, wat een erg ontroerend moment was. Wat in Le Puy aan emotie ontbrak, was in Saint-Jean des te meer te vinden. De vele kilometers die ze tot nu toe hadden moeten overwinnen om hier te raken, bezorgden een krop in de keel. Hun kompanen (die zelf een pak minder kilometers in de benen hebben) vonden het een hele prestatie en stonden erop om ons duo voor de citadel op foto vast te leggen. 

Overnachten gebeurt in een gîte met de prachtige naam 'Le Chemin de l'étoile', dus als ze vanavond nog niet goed slapen, weet ik het ook niet meer. Aangezien Michel blijkbaar ook al het begin van een tendinitis heeft, wordt er morgen een rustdag gehouden (en zo wordt de scheiding tussen onze twee pelgrims nog een dagje langer uitgesteld). Vanavond gaan ze met z'n tienen samen eten om de prestatie te vieren. Ondertussen zijn de drie Braziliaanse dames namelijk tóch terug komen opdagen (dit keer waarschijnlijk wel voor het laatst, omdat ze morgen het vliegtuig terug zouden nemen), verder hebben we dan nog onze vier Franse kompanen en als tiende man natuurlijk René. En dat diner hebben onze pelgrims dan ook dubbel en dik verdiend!!!

Porte Saint-Jacques

Porte Saint-Jacques, zo genoemd omdat de pelgrims langs deze weg de stad binnenkomen (aan de andere kant verlaten ze de stad via de Porte d'Espagne, die hen naar de route door de Pyreneëen leidt.

20:15 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

PROFICIAT We begrijpen ten volle dat het iets doet als je dit stadje binnenkomt. Proficiat aan de pelgrims!

Gepost door: Martin en Danny | 15-06-08

proficiat Saint- Jean- Pied -de -Port bereikt ! Proficiat aan de beide dames.En vanaf maandag gaat ieder zijn eigen weg ! Dat zal een heel emotioneel moment worden .Jullie zullen vele pelgrims ontmoeten maar weet dat hier in Vlaanderen nog zoveel meer in gedachten bij jullie zijn ! Hou vol Greet !

Gepost door: marleen rondeaux(onderwijzeres Stanislas!) | 15-06-08

De commentaren zijn gesloten.