31-05-08

Dag 61: Pasturat - Cahors

Zoals gezegd, heeft ons trio gisterenavond zelf een potje gekookt in de gîte waar ze zaten. Maar na de maaltijd, op het 'regenloze' terras, werden ze uitgenodigd om binnen dessert en koffie of thee te nemen. Diezelfde lieve mensen vertelden hen dat er een mooiere weg naar Cahors bestaat die 4 km korter is. Ze hebben vanmorgen dan ook de raad van die mensen gevolgd en dat pad genomen. Het was deze keer wél weer om een hond door te jagen: die kwam hen iets later gezelschap houden en is bij de wandeling langs de Lot een tiental kilometer bij hen gebleven... Ze hebben alweer het pad moeten verlaten omdat ook de Lot buiten de oevers was getreden. Op die manier zijn ze langs een oude spoorwegberm gestapt en zo terug op de GR geraakt die ze dan verder zijn blijven volgen. Vanmiddag hadden ze geen brood meer: ze hebben dan maar een paar koeken gegeten om iets binnen te hebben. Alweer een slang gezien onderweg, maar deze keer was het een dode: een kleine halve meter lang, maar veel dunner dan de vorige. Ze denken dat het een adder was: een gevaarlijke dus, ware het beest niet dood geweest...

En dan nog iets over het aantal nog af te leggen kilometers: ze kwamen langs een tuin waar een man aan het werk was en die had een Sint-Jacobsschelp aan het tuinhek hangen. Ze raakten met hem in gesprek en het bleek dat de man 30 jaar geleden ook naar Santiago was gestapt. Hij wist te zeggen dat de nog af te leggen afstand exact 1205km was! Vanaf vanavond dus nog elfhonderd kilometer en een klets te doen...  

En om 14u00 wandelden ze Cahors binnen! Een bezoekje aan de kathedraal gebracht, een paar inkopen gedaan en daarna een zoektocht naar eten gestart! Op een terras vonden ze het opschrift 'Belgisch menu' en de eigenaar bleek een paar woorden nederlands te kennen omdat zijn vrouwtje van Gent afkomstig was. Op tafel kwamen frietjes met vol-au-vent, koffie en een ijsje. De verlate verjaardagsviering van Greet was begonnen! Gelukkig zaten ze onder een luifel, want er kwam alweer een onweer voorbij.

Slapen doen ze vannacht in de gîte 'Foyer des jeunes', een huis speciaal voor overnachtingen van jongeren en pelgrims. Vanavond wordt met spijt afscheid genomen van Chris, die morgen naar Limoges moet om daar maandag het vliegtuig te nemen naar België: het werk roept... Vanavond laten de drie vrouwtjes, die deze week echt wel veel plezier hebben gehad samen, het niet aan hun hartje komen: een pizza en een glaasje rode wijn is hun verdiende beloning na deze harde en vooral natte werkweek! Het afscheid van Chris komt pas morgen...  

Manhek
De ex-pelgrim die wist te vertellen dat het nog exact 1204 km was...

3Pelgrims

Onze 2 pelgrims met in de achterhoede het Duitse meisje waar ze gisteren hun kamer mee gedeeld hebben.

Belgische menu
Een échte Belgische menu, helaas met bruine frieten
 

2%20Cahors%20(2)
Pont Valentré, de oude brug van Cahors

21:46 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-08

Dag 60: Cabrerets - Pasturat

Eindelijk een telefoontje met een beetje meer nieuws. Gelieve dan ook de posten van de vorige dagen nog eens te bekijken: het nieuws dat we vandaag hebben verkregen, hebben we geplaatst op de eigenlijke dag.

Vandaag zijn ze dus in Pasturat aangekomen. Ze slapen er in een gîte d'étape, in een kamer met 3 stapelbedden die door ons trio + een Duits meisje wordt benomen vannacht. Ze hadden de mogelijkheid om daar een avondmaal te nemen, maar ze hebben besloten om zelf een pasta te maken, omdat ze morgen in Cahors normaal gezien vlot aan eten zullen geraken.

Vandaag hebben ze goed weer gehad en hebben ze 21km gestapt. Ze hebben ook weer eens een slang gezien: een beest van 0,5 meter. Volgens de inwoners van het dorpje zijn deze slangen niet gevaarlijk, de kleinere adders daarentegen wél! Morgen hebben ze weer een tocht van 21km voor de boeg, welke hen tot in Cahors moet brengen.    

afdaling pasturat

 afdaling pasturat2

slang

23:37 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-08

Dag 59: - Brengues - Cabrerets

Even wat uitleg over de GSM-nummers: Greet heeft een Franse kaart in haar GSM gestoken toen ze de grens België-Frankrijk zijn overgestoken. Angèle heeft haar nummer uit België behouden. Dat nummer uit Frankrijk is interessant omdat als ze opgebeld wordt vanuit België, dat het dan de beller is die de kosten draagt. Op die manier vermijden ze dat hun belwaarde, die ze onder meer nodig hebben voor het zoeken naar slaapplaatsen en voor eventuele noodgevallen, zou worden opgesoupeerd door telefoontjes van 'Hoe is het? en 'Waar zit ge nu al?' Het nadeel is dat het een Orange-kaart is en in de streek waar ze nu zitten, is het bereik slecht of niet bestaande... Deze inleiding vond ik fraai genoeg om te zeggen dat het vandaag weer niet gelukt is! Gelukkig heb ik van Angèle, die wél GSM-bereik heeft, een SMS-je gekregen met de kilometers en de slaaplaatsen van vandaag en gisteren. Gisteren hebben ze 29km gedaan en vandaag 27km. Hun route hebben ze moeten veranderen omdat de Célé buiten haar oevers getreden is!

Voor de rest is alles OK met hen, maar details heb ik niet.

Morgen meer misschien? Hoop doet leven!  


Update van 30.05.2008:

Alweer een regendag, maar wel met droge periodes. Toch natte spullen en vooral natte schoenen. 's Avonds hebben ze dus weer een hotel opgezocht met een kamer voor drie, maar mét een wasmachine én een droogkast! Voor de schoenen van Greet werd een speciale constructie ontworpen met kapstokken, schoenen en een airco. Er werd een foto getrokken van dit MacGyver-kunststukje dat waarschijnlijk niet aan de veiligheidsregels voldeed maar wel efficiënt werkte!

In het hotel dat sinds 2 jaar wordt uitgebaat door een Engels koppel, zat een Belgisch paar met hen aan tafel. Het was een leuke avond en bovendien waren de droge kleren en schoenen een extra bonus voor onze pelgrims!  

McGyver
Dé MacGyver droogconstructie...

Cabrerets

Chambre d'hôte in Cabrerets met Engelse uitbaters

Cabrerets markt
Angèle, Greet & Chris op de markt van Cabrerets

19:24 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-08

Dag 58: Figeac - Brengues

Geen telefonisch contact gekregen... Geen SMS-je gekregen... Hopelijk morgen nieuws...


Update van 30.05.2008:

Regen, regen en nog eens regen. We vallen in herhaling. Ook hier moesten ze al andere wegen opzoeken omdat de Célé-vallei overstroomd was. Speciale melding voor de vissers onder ons (Spits de oren René): de dames hebben ontelbare regenwormen gezien waarvan de gemiddelde lengte volgens de ene verslaggeefster rond de 20cm lag, volgens de beide andere rond de 30cm en zelfs 40cm! Paradijs voor vissers? Of gaat de regel niet op dat hoe groter de worm is, hoe groter de vis is die je bovenhaalt?

De nacht werd doorgebracht in een hotelletje in Brengues na een tocht van 29km. Een kamer van drie maakte de overnachting wel een pak voordeliger!  

Regen

Regen, regen en nog eens regen...

Celé

De Célé buiten haar oevers.

21:33 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-05-08

Dag 57: Livinhac-le-Haut - Figeac

Het was een verschrikkelijke dag vandaag! Qua weg en qua weer ongeveer het ergste dat ze tijdens deze tocht al hebben meegemaakt!

Regen en onweer de ganse dag... Chris had dus duidelijk geen goed moment uitgekozen om hen te vervoegen. En dan hebben we nog niet over de weg gesproken. Modder, modder en nog eens modder! Ze moesten een weg volgen langs een meer en de weg was daar overspoeld! Dat stond ook zo in het boekje over de GR vermeld, maar dat het zo erg was, hadden ze nooit kunnen vermoeden. Ze hebben hun schoenen moeten uittrekken omdat het water tot aan hun knieën kwam. Om niet uit te schuiven moesten ze zich vasthouden aan de weipaaltjes en zelfs aan prikkeldraad! Ze schoten op die manier niet echt op, al hebben ze met z'n drieën toch wel wat afgelachen....  Ze zijn dan uiteindelijk op een betere weg 'aangespoeld' en zagen toen een wegwijzer 'Figeac - 9km'. Vervolgens besloten ze om de water- en modderweg te laten voor wat die was en de betere weg te nemen.

In Figeac hebben ze een kamer voor drie gevonden in een hotelletje, waar ze vooral geïnteresseerd waren in de kranten. Niet om te lezen, maar om hun schoenen te laten drogen! Van hun kousen kon je soep koken (bij wijze van spreken...): ze hebben ze uitgespoeld en het water zag oranje en bruin, eigenlijk de kleur van het water van de Lot en al die modder. Maar een goede warme douche en droge kleren deden de lastige dag snel vergeten! Vanavond zijn ze bij de Chinees gaan eten en zoals reeds gezegd: hun stemming heeft er niet onder geleden. Ze hebben plezier!   

overstroming

overstroming2

eten

Rode lot

Het bloedrode water van de Lot

22:23 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-05-08

Dag 56: Conques - Livinhac-le-Haut

Eerst nog wat over de dag van gisteren:

Ze hebben een groep pelgrims ontmoet die ze trouwens nu vanavond hebben teruggezien bij het avondmaal. Die stappen morgen tot Figeac en stoppen daar en gaan naar huis terug . Bij de volgende mogelijkheid hernemen ze hun tocht vanuit Figeac en stappen dan weer een aantal dagen verder. Ooit zullen ook zij dus Santiago de Compostela bereiken... Eén van de mannen was met een hond uit het dorp aan het spelen: man gooit stok weg, hond brengt stok terug. Greet haalt haar fotoapparaat boven, de hond ziet dat en stopt onmiddellijk met spelen en komt poseren! De man kreeg de stok niet meer: de hond draaide zich weg en kwam opnieuw poseren!

's Avonds in de abdij was het om 19u00 eten en daarna waren het de Vespers (omgekeerde volgorde dan gisteren was gemeld). Ze hebben daar de groetjes van pater Vincent (van Averbode, weet je nog?) overgebracht aan de muzikale pater in Conques. Dat deed de man veel plezier en ze hadden direct een goede babbel. Tijdens de Vespers lazen pelgrims van verscheidene nationaliteiten (waaronder Greet from Belgium) een tekst voor. Daarna werd gezamenlijk rond de piano het pelgrimslied gezongen en kregen ze de zegening. De sfeer zat er blijkbaar wel in, want daarna zong een pelgrim nog een lied in het Gregoriaans, op het orgel begeleid door de muzikale pater. Dan volgde nog een mini-orgelconcert en een lied gezongen door een vrouwelijke pelgrim-gitariste.

Vandaag was het een lastige, steile weg met veel modder en losse stenen. Regen hebben ze niet gehad, maar voor morgen ziet het er niet goed uit volgens pater meteo. Als ze boven waren aan de Chapelle Saint-Roche moesten ze de klok luiden op vraag van de 'orgelpater'. Omdat het bijna 9 uur was, hebben ze die klok maar liefst 9 keer laten luiden!

Vanavond zitten ze in een chambre d'hôte. Om 19u00 konden ze met het gezin samen eten. Een SMS-je naar Chris maakte dat ze ineens voor drie konden bestellen, want Chris is op tijd daar geraakt! Morgen stappen ze dus met drie naar Figeac toe! En ze zijn intussen met hun 1330 km zeker over de helft van de afstand van hun pelgrimstocht!

Hond
De poserende hond

angele onderweg

Saint-Roche

Chapelle Saint-Roche

22:35 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Dag 55: Golinhac - Conques

Sorry voor het late verslag, maar ook schoonzoon Hamdi was jarig vandaag!

24 km op de teller vandaag en aankomst in de abdij van Conques. Slapen zullen ze doen in een dortoir met 6 stapelbedden. Wat je in een abdij niet direct zou verwachten: mannen en vrouwen worden hier niet gescheiden en slapen dus in dezelfde dortoir... (Als daar maar geen klein paterkes van komen!)

 Vandaag was het weer gietende regen. De goden nemen dus wel de wijn af van de dames, maar leveren bakken water in de plaats. (En neen, er is geen dorpje in de buurt dat Kanaan heet...) Vanavond konden ze hun schoenen drogen in de abij en moesten ze om 19u00 naar de vespers. Daarna kregen ze eten en mogelijk nog een concert, meer hierover kunnen we waarschijnlijk morgen vertellen. 

Greet heeft vandaag veel SMS-jes mogen ontvangen en op de blog en via e-mail waren de reacties ook al zeer talrijk. Bedankt voor de steun: ik kan jullie vertellen dat het écht deugd doet. Jullie steun, het minste berichtje, het kleinste woordje, het wordt enorm geapprecieerd door beide dames: het houdt hun enthousiasme springlevend! Chris vertrekt morgenvroeg en neemt de berichtjes mee zodat Greet en Angèle er dubbel van kunnen genieten! 

Conques
Conques

Dortoir

Dortoir van de abdij in Conques

00:07 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-05-08

Dag 54: Espalion - Golinhac

Negenentwintig kilometer afgelegd vandaag. Ze zijn alweer langs mooie plekjes gekomen, waaronder een mooi klein stadje Estaing genaamd. Daar hebben ze dan ook 's middags halt gehouden om hun 'bokes' op te eten. Geen alcohol gedronken uiteraard wegens de medicamenten en daarna toch beestjes gezien... Iets wat ze op de weg zagen liggen en waarvan ze dachten dat het een kapotte fietsband was, begon toen ze dichterbij kwamen ineens te leven en bleek een slang te zijn. Volgens onze verslaggevers ter plaatse een grote, maar ja: alles is relatief in het leven! Met de jaren zal die slang in de verhalen waarschijnlijk nóg groter worden...

Terug naar de harde werkelijkheid nu: het laatste stuk van de wandeling hebben ze een ware wolkbreuk meegemaakt! Gelukkig geen onweer, maar wel bakken water, waardoor de schoenen doornat werden. Voor Greet had dat tot gevolg dat ze terug twee blaren heeft gelopen op de hiel... Voor de rest hebben ze alles droog kunnen houden en nu zitten ze in Golinhac in een gîte d'étape (van de gemeente). Ze hebben een slaapplaats voor vier, twee stapelbedden. De onderste bedden waren al benomen door een Engelse en een Duitse, dus slapen onze dames vannacht op een iets hoger niveau!

Morgen is Greet jarig, dan wordt ze 57 jaar jong! Ze krijgt 's morgens dus droge sokken, vochtige schoenen en een volle rugzak en ze moet heel de dag lekker niks doen: ze mag gewoon de ganse dag gaan wandelen... Een rood wijntje zal er 's avonds helaas nog steeds niet bij zijn! Wij daarentegen zullen er thuis zeker en vast ene op drinken! Maar de dames hebben besloten om de viering uit te stellen tot ze van de medicamenten af zijn. Met een beetje geluk zijn ze dan met drie om te vieren want Chris vertrekt maandagmorgen met taxistop richting Figeac en hoopt in de loop van dinsdag Angèle en Greet ergens op hun weg te kunnen treffen. Dan kan ze aanpikken aan die dubbele tenderlocomotief en hopelijk tot zaterdag mee stappen! We kunnen hen alleen maar droog weer toewensen, want de weersverwachtingen zijn voor die streek (en voor België ook een beetje...) ronduit slecht!    

Estaing
Op het terrasje in Estaing

Golinhac
Een bemoedigende spreuk voor de pelgrims in Golinhac

18:41 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

23-05-08

Dag 53: St. Chely d'Aubrac- Espalion

De trip van vandaag liep voornamelijk door open velden en kastanjebossen. Onderweg kwamen onze pelgrims een hutje tegen, waar koffie, fruitsap en water ter beschikking werd gesteld voor dorstige pelgrims (die vooral ook eerlijk zijn, want er werd gevraagd per 'consumptie' wat geld in een bakje achter te laten).  

De geplande 25 km liep vandaag uit op 28 km. Maar de drie extra kilometertjes van onze pelgrims loonden zeker de moeite, aangezien ze in een stadje kwamen dat 'wel een beetje op Venetië lijkt'. Espalion is vrij groot en mooi, met oude huisjes die vlak tegen het water aangebouwd zijn.

Overnachtingsplaats vonden ze in Hotel Moderne, dat ondanks zijn naam eerder het tegendeel is - het enige moderne eraan was een voorbijrijdende auto...

Espalion1

espalion2

De oude huisjes en brug langs de rivier in Espalion

18:52 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-08

Dag 52: Nasbinals - St. Chely d'Aubrac

ON THE ROAD AGAIN !!!

Terug stapnieuws uit Frankrijk! De hiel van Angèle doet geen pijn meer, de knieholte van Greet is genezen, Haleluja, ze stappen weer: 17 km gedaan door de bergweiden, waar houten treden en poortjes waren aangebracht waar dat nodig was. Rond 13u00 waren ze al in St. Chely d'Aubrac. Ze  slapen in een kamer die wel bij een (volgeboekt) hotelletje hoort, maar die 300 meter verder ligt in het huis van de eigenaars. We vallen in herhaling maar het is dus echt wel moeilijk geworden om slapen te vinden. Bijkomende reden hiervoor is dat het in Aubrac zondag een soort feest is, waarbij de koeien naar de bergweiden worden gebracht. Die beestjes worden daarvoor speciaal versierd met bloemen en zullen dus waarschijnlijk zeer blij zijn dat het zondagavond is zodat ze op hun gemak in hun bergweiden kunnen liggen zonder een hoop volk en camera's erbij ...

Angèle en Greet danken voor de woorden van steun die ze uit het thuisland hebben mogen ontvangen tijdens de twee voorbije mindere dagen! Vandaag hebben ze buiten een hoop nep-pelgrims ook nog eens een echte gezien, een Nederlander. Die was net als zij van thuis vertrokken en hoopt ook half juli aan te komen. De kans is dus bestaande dat ze Wim (want zo heet die) nog wel eens tegenkomen. Morgen staat er een wandeling van 22km op het programma en hopen ze aan te komen in Espalion.

Blij nog eens wat positieve berichten te hebben kunnen brengen van onze Vlaamse trots in Frankrijk! Aan de telefoon klonk er trouwens nog steeds tevredenheid en optimisme uit beide stemmen! 

G&A2

20:05 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

21-05-08

Dag 51: Nasbinals rustdag

Dat het 'klikt' tussen pelgrims Angèle en Greet is al lang geen nieuws meer: die twee zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Maar dat ze nu zó eensgezind zijn dat als de ene fysieke problemen heeft, de andere dan meedoet, is wel verregaand! Angèle had vorige nacht wat pijn aan de hiel gekregen en is vanmorgen langs de dokter gegaan. Ook zij mag (of moet) nu 10 dagen medicamenten nemen, net zoals Greet...  De dames hebben daarop de wijze beslissing genomen om vandaag niet te stappen maar om eens gewoon uit te rusten d.w.z. géén bezienswaardigheden, géén beklimmingen om kapelletjes of beelden of panorama's te zien, neen: platte rust! Ze hebben wél een aantal telefoontjes gedaan om slaapgelegenheid te zoeken want dat is echt niet gemakkelijk sinds le Puy... Zoals reeds eerder gezegd: de toeristen-pelgrims met de kleine rugzakjes en hun volgers pikken de goede slaapplaatsen in! Toch zijn Greet en Angèle er in geslaagd om tot zondag slapen vast te leggen. Ze hebben de kaart eens goed bestudeerd en hun etappes een beetje ingekort. De geplande marathonetappe van 33km is afgeblazen: morgen is 17km voorzien en tot zondag komen ze niet boven de 25km per dag. Wijs, zéér wijs: waarschijnlijk de nieuwe start voor de rest van de wandeltocht in goede gezondheid!  

 

  

23:53 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-05-08

Dag 50: Aumont-Aubrac - Nasbinals

De pelgrims brachten de dag door op de hoogvlakte van Aubrac (boven de 1000 meter). In de voormiddag was het bewolkt, maar hoewel in de namiddag de zon er door kwam, ging de forse koude wind helaas niet liggen. Hier en daar heeft het terrein veel weg van de Ierse hooglanden: een ruw landschap, weiden afgebakend met stenen muurtjes en grote afgeronde rotsblokken. De paden waren moeilijk begaanbaar en onze pelgrims moesten herhaaldelijk door natte modderweggetjes ploeteren. Toch bereikten ze op het einde van de dag Nasbinals met alweer 28 km in de benen.

De knieholte van Greet stelt het dankzij de medicatie beter. Bij het vertrek vanmorgen voelde ze nog een paar lichte steken, maar daarna ondervond ze er geen hinder meer van. De blauwe plek achteraan was ook volledig weggetrokken. Morgen staat er opnieuw 33 km op het programma (dit heeft eerder te maken met de schaarse overnachtingsmogelijkheden), maar de komende dagen zouden ze hun kilometeraantal toch wat laten zakken...     

Nasbinals
11de eeuwse Romaanse kerk in Nasbinals

22:21 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-05-08

Dag 49: St. Alban-sur-Limagnol - Aumont-Aubrac

Toen we vanavond op de blog gingen kijken, waren we bezoeker nr 3000! Tot zover het goede nieuws. Voor onze pelgrims was het een minder goede dag...

Ten eerste: zelfs na een tiental pogingen vanmorgen konden ze de voorziene slaapplaats voor vanavond niet contacteren... Ze hebben geen risico genomen en hebben gekozen voor de 17km (waar ze wél een slaapplaats konden te pakken krijgen) en dus niet voor de 30km. Vanaf Le Puy zien ze het meer en meer gebeuren dat pelgrims stoppen aan een auto waaruit een tafeltje en stoeltjes en een picknick worden getoverd. De volgers vertrekken daarna met de auto naar het slaapadres en huren daar een kamer. Je moet er dus vroeg bij zijn om een kamer voor de nacht te kunnen bemachtigen...

Ten tweede: Greet had al twee dagen last in de knieholte. Ze profiteerde dan ook van een bezoek van de dokter aan de kinderen van de gîte waar ze gisteren verbleven, om eens naar die knie te laten kijken. Het oordeel van de dokter viel niet echt mee: vorm van tendinitis, dus zalf smeren en 10 dagen pillen pakken! Positief voor Greet: ze mag blijven stappen van de dokter. Negatief voor Greet: ze mag 10 dagen geen rood wijntje drinken 's avonds!  

Het weer is nog steeds goed, al waait er een frisse wind op de hoogvlakte (1000m). Het Duitse meisje was met hen vertrokken vanmorgen, maar is achtergebleven wegens teveel last met de nieuwe steunzolen... Het Duitse koppel van eergisteren hebben ze vanavond weer ontmoet.

In het hotelletje, waar Angèle en Greet deze namiddag aankwamen, hebben ze beschikking over een wasmachine en een droogkast, zodat ze alle vuile kleren nog eens een flinke beurt kunnen geven. Leuk voor hen, en waarschijnlijk ook voor de andere mensen die ze ontmoeten...

Hopelijk valt het met die knie van Greet wat mee en kunnen ze hun tempo blijven aanhouden. In elk geval staan 3000 bezoekersKnipoog   als één blog achter hen en hopen we met zijn allen dat ze het zullen halen!

64
Het ruige landschap rond Aumont-Aubrac

20:47 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-05-08

Dag 48: La Clauze - St. Alban-sur-Limagnol

Nog 1474 km tegaan: zo hoopgevend stond het vermeld op een wegwijzer die ze vandaag hebben gezien!

Het was alweer goed stapweer en de wandelweg was minder lastig dan gisteren. Ze hebben 25km gestapt op een hoogte die varieerde tussen 1200m en 950m. Ze hebben vandaag gestapt met drie: het meisje uit Duitsland dat gisteren in dezelfde gîte zat, is vandaag met hen meegegaan. Vanavond zitten ze weer in een gîte, welke vlak naast een snackbar gelegen is. Omdat er ook een bank is in het stadje, hebben ze er ook van geprofiteerd om nog wat centjes ui te muur te halen...

Veel nieuws was er dus niet vandaag. Morgen moeten ze de keuze maken tussen 15km en 30km, want daartussen is er weer niet echt een goede slaapplaats te vinden...   

21:19 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17-05-08

Dag 47: St.Privat d'Allier - La Clauze

Bakken regen heeft het gegoten!

Ik spreek wèl over de voorbije nacht als onze favoriete pelgrimmekes lekker warm en droog in hun bedje lagen! Vanmorgen konden ze met droog en goed weer vertrekken en zo is het de ganse dag gebleven. Alweer een harde dobber vandaag: klimmen naar het hoogste punt en dan een licht gevaarlijke afdaling. En dat hebben ze nog enkele malen mogen herhalen op de volgende 'heuvels'...  Ze zijn tot voorbij Saugues gestapt tot in La Clauze , waar ze een slaapplaats hadden vastgelegd in een oude boerderij. In de woonruimte kan je nog een oude alkoof bewonderen, maar die wordt niet meer gebruikt om in te slapen! Er zijn nog 3 pelgrims, die samen met hen aan tafel zaten voor het avondmaal: een meisje en nog een koppel, alle drie uit Duitsland. 

Angèle en Greet zijn nog altijd bijzonder gecharmeerd door de GR65: de 27 km van vandaag waren alweer schitterend bewegwijzerd en onvoorstelbaar mooi. Ze hebben nog nooit zoveel bremstruiken bij elkaar gezien: de brem staat in bloei en verspreidt een zeer aangename geur. Onderweg komen ze steeds meer standbeelden van Saint-Jacques tegen en ze hebben ook een knap in hout uitgehouwen schelp gezien aan een boerderij.

Kortom: enthousiasme was weer troef aan de telefoon. Morgen gaan ze richting St-Alban-met-nog-iets-erachter en dat dorpje krijgt 's avonds op onze blog naar alle waarschijnlijkheid zijn volledige naam. 

Presentation1

20:54 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-05-08

Dag 46: Le Puy - St.Privat d'Allier

Vanmorgen hebben ze om 7u00 de zegening van de pelgrims bijgewoond in de kathedraal. Greet heeft tijdens de offerande op vraag van een zuster de kelk naar voor gedragen. Na de zegening kreeg elke pelgrim een aandenken mee: een medaillon met een afbeelding van Maria. Daarna zijn ze gaan ontbijten in de jeugdherberg en inkopen gaan doen bij kruidenier en bakker. En dan: en route! Het was duidelijk dat er een aantal nieuwe pelgrims op pad waren. Onze dames zijn er zeer veel voorbij gestapt vandaag! De weg die ze nu volgen is de GR65 en dat is (dixit Greet) een hele mooie route. Het was ook ideaal stapweer en dat maakt dat onze pelgrims alweer zeer gelukkige mensen waren vandaag! De weg is ook zó goed aangegeven dat je geen kaarten nodig hebt... De GR-plaatjes zijn hier in geel en rood en dan staan er hier en daar nog houten wegwijzers met de aanduiding 'Saint-Jacques'. Vandaag zitten ze in een soort familiale gîte met 2 andere pelgrims. Om 18u45 kon je indien gewenst in familieverband avondeten nemen en dat hebben ze dan ook gedaan. Bijdrage naar eigen goeddunken.

Na hun derde rustdag sinds hun vertrek is het dus een zeer mooie nieuwe pelgrimsdag geworden!

800px-Saint-Privat_d%27Allier

17:49 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-08

Dag 45: Rustdag in Le-Puy-en-Velay

Zoals ze zich hadden voorgenomen, lieten onze pelgrims vandaag hun stapschoenen eens een dagje uit. Dat was ook nodig, aangezien ze bijna tot op de zool waren afgesleten. Gelukkig vonden ze een bereidwillige schoenmaker die hun schoenen nog dezelfde dag van een nieuwe zool kon voorzien. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook echt een "rustdag" namen, want de beklimming ging eigenlijk verder. Wie gisteren de foto van een deel van de stad heeft gezien, zal al gemerkt hebben dat de bezienswaardigheden zich voornamelijk op grote hoogten bevinden...

Zo beklommen ze eerst een rots die hoog boven de stad uittorent en waar een imposant rood beeld van Notre-Dame-de-France op gebouwd is. Het beeld is gegoten uit het ijzer van ca 210 kanonnen die ooit door de Fransen in Sebastopol werden buitgemaakt.  Greet en Angèle bestegen ook de 268 in rots uitgehouwen trappen naar de Chapelle Saint-Michel-d’Aiguilhe. Vanop de 80 meter hoge (basalt)rots hadden ze een fenomenaal uitzicht op de stad.

Vanavond gaan ze naar een bepaald plekje in de stad, waar elke avond een drink voor pelgrims wordt gegeven. Laat zullen ze het echter niet kunnen maken, want morgen om 7u moeten ze al weer op het appél zijn voor de zegening in de kathedraal. Overnachten doen ze nog eens in de jeugdherberg van vorige nacht. Morgen nemen ze de weg richting Saugues en we zien wel hoe ver ze raken.


Luc & Dominique (de mensen van Zulte die Angèle en Greet in Les Fraisses hebben ontmoet) hebben woord gehouden: we mochten van hen vandaag op email een aantal foto's ontvangen waarvan we er u hier enkele meegeven. Bedankt voor de moeite en de mooie foto's,  Luc & Dominique!!!

Greet&Angele2

Dia1

Dia2

Dia3

Dia4

19:52 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

14-05-08

Dag 44: Voray - Le Puy-en-Velay

Jubel en juich, want vandaag is het weer een memorabele dag in het pelgrimsleven van Greet en Angèle! Na de vooropgestelde 24 km bereikten de twee dappere stappers na veel klimmen en dalen de tweede grote pelgrimsstad op hun route: Le-Puy-en-Velay.

Helaas was de emotie niet helemaal hetzelfde als bij hun aankomst in Vézelay (de eerste pelgrimsstad op hun reis). Terwijl ze daar een speciaal gevoel van ontroering over zich kregen toen ze de stad binnenkwamen, bleek dat in Le Puy niet helemaal het geval te zijn... De eerste indruk op de prachtige kathedraal werd dan ook overstemd door harde moderne "muziek". Daarbij kwam dan nog eens de immense drukte en de commerce van een moderne stad. Het was er zelfs zó druk dat hen, toen ze om 16u45 in een winkeltje naar routekaarten zochten, met aandrang werd aangeraden om onmiddellijk slaapplaats te gaan zoeken. Dat bleek inderdaad niet zo evident meer te zijn, maar uiteindelijk vonden ze dan toch onderdak in een jeugdherberg. Koken lukte daar niet meer, want ook het kleine keukentje was volzet en dus moesten ze uitwijken naar een (gelukkig) goede pizzeria.

Morgen staat er dan de voorspelde rustdag op het programma, die ze zullen gebruiken om de stad en al het moois dat hen er ongetwijfeld wél te wachten staat, te gaan verkennen.

le-puy-en-velay

21:55 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-05-08

Dag 43: Craponne-sur-Arzon - Voray

Goed op schema: 21 km gestapt tot in Voray en nog 24 km van Le Puy! De weergoden waren hen goedgezind; droog en niet té warm. In Voray slapen ze vanavond helemaal alleen in de 'gîte municipal'. Ze hebben wel geopteerd voor een goede warme maaltijd vanavond in een hotelletje, want twee dagen achter elkaar 'pakskes-eten' zagen ze niet echt zitten.

Morgen staan er 24 km op het programma, gevolgd door de blijde intrede in Le Puy. En overmorgen een rustdag om naar uit te kijken! La vita è bella...  

21:37 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-05-08

Dag 42: Chaumont-le-Bourg - Craponne-sur-Arzon

Deze avond zitten onze pelgrims echt in de put...

Letterlijk dan wel, want ze verblijven in een kelderappartement onder de kerk van Craponne! Mentaal en fysiek kan het echt niet beter zijn met hen! Ze hebben 'maar' 21 km gedaan, maar als je bedenkt dat ze op 1100 meter hoogte zijn geweest vandaag en van 500 meter kwamen, moet je geen wiskundig genie zijn om te weten dat ze een hoogteverschil van 600 meter hebben overbrugd! Ontmoeting van de dag: een vijftal kilometer vóór Craponne was er bij beide dames een probleem: en de natuur kan je niet bedwingen... Ze kwamen voorbij een 'salle de commune' en omdat de nood echt hoog was, hebben ze dan maar durven aanbellen. Een jonge man, die daar met zijn vrouw bleek te wonen, liet hen direct binnen om te doen wat ze moesten doen. Ze werden uitgenodigd om mee thee te drinken en om hun verhaal te vertellen. Bij het afscheid kregen ze nog bananen en appels mee voor onderweg! Van gastvrijheid gesproken... Ook in Creponne hoefden ze niet lang te zoeken, ook al was alles dicht met de feestdag: een zustertje had hen zien aankomen en kwam zelf op hen af met de sleutel van het kelderappartement onder de kerk! Gisteren hadden ze geen keuze en was het een duurdere huisvesting, vandaag mochten ze voor 8 Euro overnachten en hebben ze zelf hun (spaghetti)potje gekookt!

Woensdag hopen ze in Le Puy aan te komen en donderdag nemen ze daar waarschijnlijk een rustdag om wat van het stadje te bekijken en om de basiliek te bezoeken.

donjon_petit

21:47 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Dag 41: Les Fraisses - Chaumont-le-Bourg

Drink iets op hun gezondheid want: ZE ZITTEN AAN MEER DAN 1.000 KM!

Vandaag werd er 27 km gestapt onder verschillende weersomstandigheden: de voormiddag was warm, de namiddag werd heet en onweerachtig. Met nog 10 km voor de boeg begon het te druppelen en iets later begon het te gieten en zelfs te hagelen. Resultaat: 2 kletsnatte vrouwen in regenkledij!

's Middags waren ze nog in Ambert, waar het kermis was. De waard van het terrasje waar ze eventjes halt hielden, vertelde hen dat het van daaruit nog 60 km was naar Le Puy en dan nog 1.600 km tot Compostela! Kwestie van eventjes wat moed te geven...

Toen ze in Chaumont aankwamen stond er een vrouwtje van 82 jaar in haar deur te kijken. Na een vriendelijke begroeting vroeg het vrouwtje hen binnen voor een kopje thee en een stukje cake. Ze zei dat reeds vele pelgrims bij haar waren komen thee drinken en dat ze van velen later een kaartje had gekregen. Uiteraard beloofden onze dames om ook een kaartje te sturen; het vrouwtje was blij met die belofte en beloofde op haar beurt voor hen te bidden opdat ze Compostela zouden halen.

Gisteren in Les Fraisses in de 'chambre d'hôte' waar ze verbleven, hadden ze ook al een aangename ontmoeting met een koppel uit Zulte. De man, die het fotograferen van vogels in de natuur als hobby beoefent, heeft vanmorgen nog een aantal foto's getrokken van 2 speciale rare vogels: Angèle en Greet. Hij heeft beloofd om ze via de blog of de e-mail aan ons te bezorgen deze week. En zo is het thuisfront alweer 'in blijde verwachting'Lachend!  

00:16 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-05-08

Dag 40: Vollore-Montagne - Les Fraisses

Pas laat contact kunnen maken via GSM vanavond... In feite waren ze reeds gaan slapen, toen de berichtjes en mijn telefoontjes doorkwamen!

Het was dan ook een vermoeiende tocht van 33 km vandaag. In de voormiddag was er nog bewolking, in de namiddag kwam de zon erdoor en werd het warm. Gelukkig was de weg iets normaler d.w.z. iets meer bewandelbaar. De reden voor de grote afgelegde afstand was dat ze wel verder moesten stappen omdat ze anders geen slaapplaats hadden... Maar ze zijn alweer een flink stuk opgeschoten en kunnen nu uitrusten om er morgen weer tegenaan te gaan!

Bedankt voor de reacties op de blog en op de e-mail (soms van bekenden, soms van onbekenden). Als we kunnen, lezen we ze 's avonds voor aan de telefoon en dan zijn er altijd een paar dankbare oortjes aan de andere kant van de lijn!  

23:47 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

09-05-08

Dag 39: Chabreloche - Vollore-Montagne

20 km,  maar de zwaarste dag tot op heden voor onze pelgrims! Waar ze gisteren in Le Bois Noir dachten dat het zwaar was, moesten ze vandaag ondervinden dat het nog erger kan: naar boven klauteren op een weggetje vol met losse stenen, dat meer weg heeft van een droogstaand bergbeekje dan van een echte weg... Voor de knieën is dit echt geen aanrader, want ook bij het afdalen komen de schokken hard aan, zeker met de extra belasting van een zware rugzak! En het moet worden herhaald dat ze op zulke momenten écht blij zijn dat ze hun stapstokken bij hebben. In elk geval waren ze gelukkig dat ze het pelgrimshotelletje konden bereiken in Vollore-Montagne. Aan de telefoon te horen was er vandaag voor de dames niet veel 'volare' bij maar wel veel 'montagne'...

Enkele weken gelden is Greet haar Sint-Jacobsschelp gebroken, vandaag is Angèle de hare verloren...  Ik vind dat die van daar boven Sint-Jacob eens mogen wakker maken: het minste dat hij kan doen, is toch wel een klein beetje steun geven aan twee vrouwen die naar 'zijn' Compostela aan het stappen zijn... Zij hebben onderweg trouwens al verscheidene kaarsjes gebrand ter zijner ere! Tot morgen!

20:31 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

08-05-08

Dag 38: Lavoine - Chabreloche

Gisteren zaten ze dus inderdaad van de wereld afgesloten: in een grote ski-chalet voor hen alleen. 's Avonds is de verhuurster hen warm eten komen brengen mét het ontbijt en de koffie voor de volgende morgen er al bij! Maar het dessert was goed en ze hebben zalig geslapen! Vanmorgen moesten ze direct bergop om van 900 meter hoogte naar 1200 meter hoogte te gaan... Daarna een steile afdaling naar het dal langs een weggetje met veel stenen, dikwijls overstroomd en dus zeer glad: de stapstokken zijn van pas gekomen. Vanmiddag hebben ze dan gepicknickt in de schaduw en nu, na een dagmars van 18 km zitten ze in een hotelletje aan pelgrimsprijs. De spirit is goed en ze laten de groeten doen aan allemaal. Morgen valt er weer veel te klimmen en te dalen. Toch hopen ze een 30-35km te doen om in Le Brugeron aan te komen!. Tot zover het nieuws voor vandaag.

P.S. Chris, bedankt voor je opmerkzaamheid: de plaatsnaam is hierbij gecorrigeerd. Groetjes!      

 

21:04 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-08

Dag 37: Le Mayet-de-Montagne - Lavoine

Vanmiddag een berichtje ontvangen rond 12u15 maar geen verbinding gekregen vanavond... Ze hebben het zoals aangekondigd een beetje rustiger aan gedaan en hebben 14 km gestapt. Ze zitten nu in een skichalet in de bossen bij Lavoine. Meer kunnen we niet vertellen, hopelijk morgen meer!  

 

21:37 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-05-08

Dag 36: Andelaroche - Le Mayet-de-Montagne

Zéér warm, zware rugzak, klimmen en dalen, toch 34 km gedaan en veel zoekwerk om slapen te vinden... Dat is in het kort het relaas van deze dag. Ze hadden Le Mayet als einddoel gesteld omdat ze daar normaal gezien een gratis slaapplaats zouden hebben. Driewerf helaas: géén gîte municipal, geen gratis slaapplaats dus! Een chalet op een camping die redelijk duur was bevond zich nog eens 3 km verder en daar hadden ze echt geen zin meer in. Omdat Le Mayet zelf een groter stadje bleek te zijn dan verwacht (met een heus winkelstraatje) kon uiteindelijk een hotelletje worden vastgelegd, waar ze voor 15 Euro per persoon konden overnachten.

De volgende dagen is er waarschijnlijk enkel goed nieuws te verwachten! Kortere etappes en reeds vastgelegde slaapplaatsen. Of het goed nieuws echt tot bij ons zal komen is een open vraag: ze zitten nu echt in de bergen en of er verbinding is, valt af te wachten. Maar jullie kennen ons al stilaan zeker? Als we nieuws hebben, staat het zo snel mogelijk op de blog! Hopelijk tot morgen dus! 

 

20:50 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-05-08

Dag 35: St.-Léon - Andelaroche

Tijdens hun eenzame wandeling hielden onze pelgrims een stop in het onooglijk klein dorpje Montcombroux - Vieux Bourg, dat buiten enkele kleine huisjes wél een kerkje uit de 10de eeuw te bieden heeft. Binnen in de Église Saint-Jean Baptiste zijn een oud Mariabeeld en enkele knappe fresco's te bewonderen... 

Na de middag ging het verder door de verlaten streek (want buiten enkele starende koeien kregen ze geen ander gezelschap). Langzaamaan werd de weg wel steiler en in de verte doemden de eerste echte bergen op... Toen ze dachten hun dagdoel bereikt te hebben, bleek het hotel niet in Andelaroche zelf te liggen, maar zo'n drie kilometer verder dan verwacht. Er stond hen dus nog een steile klim te wachten met de nodige hindernissen. Onderweg ontstond er even verwarring over de te volgen weg, tot onze opmerkzame ontdekkers plots een omgevallen pijl op de grond zagen liggen. In een poging om hem weer recht te zetten, bleek het ding zwaarder dan verwacht en struikelde Greet over een verhard karrenspoor. Ze viel plat op haar rug en raakte door het gewicht van haar rugzak niet meer recht. Daarbij lag ze nog te lachen ook, waardoor Angèle het schokken verkeerd interpreteerde en het ergste dacht.

Na 29 km bereikten ze uiteindelijk het oude hotelletje op de berg, dat een ietwat vervallen indruk gaf, maar waar ze vriendelijk en rijkelijk ontvangen werden met een heerlijk viergangenmenu.       

Eglise Jean-Baptiste Montcombroux
Église St.-Jean Baptiste in Montcombroux - Vieux Bourg (Xde eeuw)

21:24 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-05-08

Dag 34: Diou – St.-Léon

Op onze laatste dag in Frankrijk zetten we de pelgrims ’s morgens af in Diou. Na het onvermijdelijke afscheid reisden we via Cluny terug naar België, terwijl ons duo weer aan hun dagmars begon. ’s Middags aten ze hun boterhammetjes weer op aan een riviertje, in het gezelschap van af- en aanvliegende zwaluwen, die druk in de weer waren met hun nestjes.

Na 16 km stappen onder de brandende zon bereikten ze om 14u30 St.-Léon, hun einddoel voor vandaag. Helaas konden ze pas om 17u00 terecht in het hotel waarvoor ze gisteren al telefonisch gereserveerd hadden. St.-Léon leek op dat moment wel een spookdorp. Logisch ook, als je bedenkt dat het hotel eveneens de rol aannam van café, restaurant, dagbladhandel, kruidenierszaak en tabakswinkel.

Op het vastgelegde uur werd de deur dan toch geopend en het 'café' omgebouwd tot 'restaurantje'. Daar genoten ze van een lekkere maaltijd en daarna kropen ze moe maar gelukkig in hun bedje in een oude, maar propere kamer (en lagen er daarmee een pak vroeger in dan ondergetekende). 

DSC00688

Het laatste gezamelijke ontbijt

DSC00584

23:45 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 33: Grury - Diou

Na een stevig ontbijt met spek en eieren werden onze pelgrims terug naar het vertrekpunt van gisteren gebracht (de kerk van Grury). Het weer was mogelijk nog beter dan de dag ervoor (± 25°) en dus werd het een mooie, maar warme wandeling. Rond de middag bereikte het duo Mont (een dorpje bestaande uit een heuvel met een kerk op de top en enkele huisjes op de flank). Ze ontmoetten daar een grappige man die op de vraag van Angèle om haar drinkbus met water te vullen, eerst vroeg of het ‘potable ou non-potable’ moest zijn en vervolgens voorstelde ze vol wijn te gieten. Na even zoeken vonden ze een schaduwrijk plekje aan de rand van het water, waar ze rustig hun baguette smos konden opeten.

Daarna vervolgden ze hun weg over Gilly-sur-Loire tot in Diou, waarmee ze vandaag weer 29 km in de benen hadden. Daar genoten ze in afwachting van de pendeldienst (Bob & Wim) op een plaatselijk terrasje van een fris drankje en een welverdiende rust. Op de terugweg naar de gîte waar ze hun laatste avondje in ons gezelschap zouden doorbrengen, passeerden we nog even in het middeleeuwse stadsgedeelte van Bourbon-Lancy. Echt groot was het niet, maar de charme van de oude huisjes en de gezelligheid van de steegjes maakten een bezoekje zeker de moeite waard!

In de gîte was het kookteam van dienst (Hamdi, Evelien & Stefanie) ondertussen al zwaar aan het voorbereiden geslagen, zodat de pelgrims op hun laatste avond in Bourbon-Lancy nog even onbekommerd van een rustige maaltijd konden genieten.

SSA50976

SSA50978
Het middeleeuwse stadsgedeelte van Bourbon-Lancy

DSC00678

 

23:42 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 32: Luzy – Grury

Vandaag kregen onze pelgrims op hun tocht gezelschap van Bob, Stefanie & Wim. Om 9u30 werd het stappersteam afgezet op het punt waar Angèle en Greet gisteren hun dagje stappen beëindigden. Onder een stralend zonnetje ging het richting Issy-l’Évêque, waar we in de Romaanse kerk uit de 12de eeuw een Sint-Jakobsbeeld en –glasraam konden bewonderen. Nadat de pelgrims nog net voor sluitingstijd hun stempel op de Mairie konden bemachtigen, aten we ’s middags op het dorpsplein onze boterhammetjes op onder de ruime belangstelling van een sympathieke viervoeter. Hij haalde ons met de ogen de kaas (en de hesp) van het brood (zonder echt opdringerig te zijn). Daarna ging de mars verder naar Grury en stegen niet alleen de kilometers maar ook de temperatuur. Na een totale afstand van 20 km bereikten we de kerk van Grury, waar Angèle en Greet nog enkele pelgrims zagen, die ze reeds eerder  in Vézelay ontmoet hadden. Vervolgens werden we opgepikt door ons persoonlijk taxibedrijf Hamdi & Evelien.

Omdat we zo vroeg terug in de gîte waren, konden we genieten van een heerlijk namiddagje relaxen in de zon. Morgen gaan de pelgrims terug alleen op pad.

 

Woordje van Angèle en Greet: “Bedankt aan allen die onze pelgrimstocht volgen. Wij hebben alle reacties gelezen en ze hebben ons veel deugd gedaan. We worden hier op het ogenblik wel verwend! Morgen zullen wij de kaap van de 800 km overschrijden en we hopen dat alles even goed zal blijven verlopen als tot nu toe. Heel veel groetjes aan iedereen!!!”

DSC00590

DSC00604

DSC00606
Sint-Jacobsbeeld in de kerk van Issy-l'Évêque

DSC00611

23:41 Gepost door Het thuisfront in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |